Почивка във Флоренция

Една незабравима почивка във Флоренция

Флоренция, столицата на региона Тоскана, е една от най-красивите и исторически дестинации в света. С туристическа агенция „Тюркоаз Дриймс“ ви предоставяме възможността да откриете всичко, което този културен рай има да предложи, преживявайки уникално пътешествие и почивка във Флоренциясърцето на Тоскана, Италия.

Флоренция е жив музей, който оживява чрез екскурзии и почивки, предоставени от туристическа агенция „Тюркоаз Дриймс“. Опитайте вкуса на културната столица на Тоскана и се потопете в богатството й от изкуство, история и вкус.

Флоренция е италианска община с 360 930 жители (към 2023 г.), столица на регион Тоскана и на едноименния метрополен град. Това е първата община в региона по население и център на Метрополен район Флоренция-Прато-Пистоя. През Средновековието е много важен художествен, културен, търговски, политически, икономически и финансов център. Столица е на Велико херцогство Тоскана от 1569 до 1859 г., което с управлението на семействата Медичи и Лотаринги се превръща в една от най-богатите и модерни държави в Италия.

Различните политически превратности, финансовата и търговска мощ и влиянията във всяка област на културата превръщат града в основен кръстопът на италианската и европейската история. През 1865 г. Флоренция е провъзгласена за столица на Кралство Италия (втората след Торино), запазвайки този статут до 1871 г. – годината, която бележи края на Рисорджименто и превръщането на Рим в столица.

Важен университетски център и от 1982 г. обект на Световното културно наследство на ЮНЕСКО (историческият център), градът е считан за място на произход на Ренесанса – осъзнаването на нова модерна ера след Средновековието – период на промяна и културно и научно възраждане, и на италианския език благодарение на флорентинския народен език, използван в литературата. През 1986 г. е обявен за Европейска столица на културата.

Той е всеобщо признат като една от световните столици на изкуството и архитектурата, както и много посещавана международна туристическа дестинация благодарение на многобройните си паметници и музеи. С неоценима стойност са художествените, литературни и научни наследства на някои от неговите знаменити граждани, истински гении от миналото, като Данте, Петрарка и Бокачо в областта на литературата, Джото, Брунелески, Донатело, Ботичели, Леонардо да Винчи и Микеланджело във фигуративното изкуство, Лоренцо де Медичи и Николо Макиавели в политическите науки, Америго Веспучи и Галилео Галилей в географските, астрономическите и физическите науки.

Флоренция е разположена на живописно място, в центъра на голям амфитеатрален басейн в югоизточния край на равнината Флоренция-Прато-Пистоя, близо до първите хълмове на Тоскано-Емилианските Апенини, заобиколена от очарователните глинени хълмове на Черчина, точно над квартал „Рифреди“ и болница „Кареджи“ на север, от хълмовете на Фиезоле на североизток, Сетиняно на изток и от Арчетри, Поджо Империале и Белозгуардо на юг. Равнината, където се намира градът, се пресича от река Арно (самият град разделя разпростирането си между долините Горно Валдарно и Долно Валдарно) и от по-малки водни пътища като Муньоне, Терцоле и река Греве.

Климатът във Флоренция, Италия, е средиземноморски, който се характеризира с умерени и влажни зими, както и горещи и сухи лета. 

  • Зими: Зимите във Флоренция са умерени и относително меки. Средните температури през деня обикновено са в интервала между 8 и 14 градуса Целзий (46-57 градуса по Фаренхайт). Нощите могат да бъдат по-студени, но температурите рядко падат под нулата.
  • Лета: Летата във Флоренция са горещи и сухи. Температурите през летните месеци често превишават 30 градуса Целзий (86 градуса по Фаренхайт) и могат да достигнат до 35-40 градуса Целзий (95-104 градуса по Фаренхайт) в пиковите периоди. Лятото е период с минимално количество валежи и много слънце.
  • Пролет и Есен: Пролетта и есента са приятни, с умерени температури. Тези сезони предоставят комфортни условия за почивка във Флоренция, когато цветят цветята и природата е в пълен разцвет.

Ето какво ще ви предложи една почивка във Флоренция

Забележителности:

Катедрала Санта Мария дел Фиоре или Дуомо (Sаnta Maria del Fiore/Duomo)

Готическата катедрала ще ви впечатли с изумителния купол на Филипо Брунелески, до който непременно трябва да се изкачите за невероятен изглед отвисоко над града. Входът е отстрани на църквата и обикновено има дълги опашки. Отдясно е камбанарията на Джото (с отделен билет, 464 стъпала и 360-градусов изглед към Флоренция и Дуомо), а срещу входа е баптистерият Св. Джовани. Катедралата е символ на града.

Понте Векио

Най-прочутият покрит мост в цяла Италия някога бил тържище на касапи и рибари, привлечени от водите на река Арно, където можели да изхвърлят необезпокоявани непродадената стока. След като Козимо І Медичи построил Уфици, а на другия бряг на реката издигнал великолепния Палацо Пити, неговият син и наследник Фердинандо І решил да се отърве от отвратителната воня и шумната глъчка.

Затова прогонил месарите и настанил на тяхно място 50 майстори златари и бижутери. Естествено, срещу двойно по-висок наем. Бижутерите са тук и днес, като някои от магазинчета са останали в ръцете на една и съща фамилия в продължение на 400 години.

Базиликата Санта Мария Новела

Базиликата Санта Мария Новела е разположена срещу централната жп гара на града. Хронологически това е първата голяма базилика във Флоренция и е главната доминиканска църква в града. Църквата, прилежащата обител и сградата на капитала съдържат множество художествени съкровища и погребални паметници. Особено известни са стенописите на майстори от готическия период и ранния Ренесанс. Те са били финансирани от най-важните флорентински фамилии, които си осигурили погребални параклиси върху осветена земя.

Санта Кроче и площада пред нея

Най-великолепната сред всички флорентински църкви. Тя е от особено значение не само заради произведенията на изкуството, но и поради факта, че тук с апогребни Галилей, Микеланджело, Макиавели и още близо 270 изтъкнати жители на Флоренция.  “Санта Кроче” е построена за ордена на францисканците, а негов архитект е Арнолфо ди Камбио. Започнете разходката си от главния вход на катедралата(който в момента не е отворен) и тръгнете надясно, покрай южната стена.

Площад Микеланджело 

Пиацале Микеланджело сякаш е специално създадено за панорамни гледки към Флоренция по залез. Площадчето се намира на хълм малко извън града и представя като в кадър от филм покривите на Флоренция. Удивително е да видите в краката си града, дал на света толкова невероятни хора на изкуството, учени и история, пълна с борба за власт и откривателство.

Това са едни от задължителните дестинации по време на вашата почивка във Флоренция.

Истински музей на открито, Флоренция е сред най-популярните и посещавани дестинации в света. Това веднага буди асоциацията за тълпи туристи, но повярвайте – заслужава си да го преживеете. Подарете си една почивка във Флоренция 2024 г. и се насладете на този рай в Италия

Можете също да разгледате офертите ни за ВенецияРим, Сицилия , Тоскана и Пулия.

Контакти
Социални медии:
Copyright 2017 – 2024 © Всички права запазени.
Този уебсайт използва бисквитки.
Close
Call Now Button