Почивка в Париж

Една вълнуваща почивка в Париж

Париж е столицата и най-големият град на Франция. Разположен е в меандър на река Сена, която го разделя на 2 части – десен бряг (Rive droite) на север и по-малкия ляв бряг (Rive gauche) на юг. Реката е известна с многобройните си кейове, които в голямата си част са озеленени и предназначени за разходка, с букинистите – продавачи на книги на открито, и с историческите мостове, свързващи северната и южната част. Париж също така е прочут с големите си булеварди, засадени с кестени, най-прочутият от които е Шанз-Елизе, както и с редица архитектурни забележителности.

Градът има население от малко над два милиона жители (преброяване през 2015 г. – 2 206 488 жители). Много по-голямата парижка агломерация, с диаметър близо 120 km, има малко над тринадесет милиона жители (преброяване през 2019 г. – 13 114 718 жители) и заема първото място по население в ЕС (държано от Лондон преди излизането на Великобритания от ЕС). Положението му на важен търговски и културен център, както и силното развитие на науката, образованието, развлекателната индустрия, медиите, модата и изкуствата, затвърждават статута му на един от най-важните и значими градове в световен мащаб.

Париж е разположен на река Сена, Северна Франция, регион Ил дьо Франс, в центъра на Парижкия басейн, и е със средна надморска височина 65 m. Към територията на Париж се отнасят и Булонският лес, и разположеният на изток Венсенски лес. Общата площ на града заедно с парковете е 105 km² и около 87 km² без тях. Историческият център е изграден върху два острова – Ил Сен Луи и по-големия Ил дьо ла Сите, който се приема за най-старата част на града.

По принцип, Париж е сравнително равен, като най-ниската му точка е 35 m над морското равнище. От дясната страна, по протежение на реката, са хълмовете на Монмартър (130 m), Белвил (128,5 m), Мениймонтан (108 m), Бют-Шомон (103 m), Паси (71 m) и Шайо (67 m). От ляво на Сена са хълмовете Монпарнас (66 m), Бют-о-Кай (63 m) и възвишението Сент-Жьонвиев (61 m).

Климат:

Париж е разположен в зоната на умерения океански климат, но Северноатлантическото течение на Атлантическия океан оказва своето влияние и летата са сравнително прохладни (18 °C средна температура), докато зимите са меки (6 °C средна температура). Температурните амплитуди са малки и рядко спадат под 0 °C. Средната годишна температура е 10,9 °C, а средното годишно количество на валежите – 585 mm.

Микроклиматът на Париж, обусловен от замърсения въздух, се отличава с по-висока температура (средно с 2 °C) от останалата част на района, с понижена влажност, по-ниска осветеност през деня и по-висока през нощта. Най-високата температура е регистрирана на 28 юли 1948 г., когато термометърът показва 40,4 °C, а най-ниската температура е отбелязана на 10 декември 1879 г. и е била −23,9 °C.

Какво ще ви предложи тази почивка в Париж?

Париж, градът на светлините, изкуствата и изисканата култура, продължава да бъде една от най-обичаните и посещавани дестинации в света. От историческите паметници до модерните квартали, Париж привлича милиони туристи всяка година, предлагайки несравнима комбинация от романтика, култура и гастрономия. Ние сме подбрали най-добрите оферти за почивка в Париж.

Освен, че е световна столица на модата, Париж е всепризнатият град на любовта и на нощния живот благодарение на Мулен Руж и кабаре Лидо. Претъпкана и пренаселена в днешно време, столицата на Франция привлича всякакви хора с всякакви интереси. Парижкият нощен живот предлага много популярни барове с всякакви напитки и добра смесица от хора и музика, а понякога и диджеи на живо. Тук нощният живот е много оживен и вариращ. Намират се от дискотеки до скромни джаз клубове, все ще намерите нещо, което да ви пасва. Задължително пробвайте кабаретата за по-живо забавление. Сега е моментът да разгледате всички наши оферти за почивка в Париж.

Забележителности:

Айфеловата кула

Това е може би най-известният архитектурен монумент в света, емблема на Париж. Айфеловата кула е проектирана от Александър-Гюстав Айфел и е построена за Парижкото Изложение от 1889 година, проведено в чест на 100-годишнината от Френската Революция. Съоръжението е съставено от 15 хил. стоманени секции, скрепени заедно с 2,5 млн. нита.

Със своите 307 метра височина, кулата остава най-високата архитектурна постройка в света до 1931 г., когато Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк (381 м), й отнема първенството.

Айфеловата кула има три нива, като най-горното се намира на шеметните 276 метра. До там може да стигнете с панорамен асансьор, който се взима от второ ниво. А гледката от върха е зашеметяваща. Нещо, което няма как да пропуснете при следващата ви почивка в Париж.

Лувърът

Лувърът (на френски: Le musée du Louvre) е най-големият национален музей на Франция и е най-посещаваният музей в света с 9,3 млн. посетители за 2013 г. Това е домът на някои от най-известните произведения на изкуството, включително Мона Лиза и Венера Милоска.

Сградата, която в миналото е била първо военно укрепление, а после кралска резиденция, е разположена в центъра на Париж, между река Сена и улица Риволи.

За първи път е отворена като музей на 8 ноември 1793 г., по време на Френската революция. В музея, на площ от 60 600 квадратни метра, са разположени близо 35 000 предмети от праисторическата ера до XIX век. Приблизително 38 000 обекта от праисторията до XXI век са изложени на площ от 72 735 квадратни метра.

Катедралата „Нотр-Дам де Пари“

Катедралата “Нотр Дам де Пари” е построена на мястото на християнска базилика, която на свой ред лежи върху основите на древен римски храм. Разположена е на остров Ла Сите, в центъра на града. Строителството й започва през 1163 г. и продължава до 1345 г. Катедралата поразява със своите размери – почти 130 м дължина, 50 м широчина, 35 м височина. Друга забележителност, с която се гордее, са красивите цветни розетки, чиито диаметър е цели 14 м. При нейното построяване са използвани нови техники и подходи за добавяне на носещи полуарки.

Така се поставя началото на нов архитектурен стил и днес “Нотр Дам” основателно се приема за първообраз на готиката. Катедралата има важно място в историята на Франция и е била център на важни исторически събития.

Триумфалната арка

Триумфалната арка е сред най-известните монументи в Париж.

Тя е разположена в центъра на площад „Шарл дьо Гол“, в западния край на прочутия бул. „Шанз-Елизе“. Съществува и по-малка триумфална арка, която се намира западно от Лувъра.

Построена е в чест на всички воювали и загинали за Франция във войните на Първата френска република и Наполеоновите войни (1789 – 1815). Имената на всички френски победи и генерали са изписани върху вътрешните и външни стени на арката, а под свода ѝ лежи гробът на незнайния воин от Първата световна война.

Монмартр (Montmartre) и базиликата Сакре Кьор

Монмартр е най-известният исторически район с Базилика Сакре Кьор (Светото сърце) на хълма – най-високата точка на Париж. Известен е още с кафенетата и ателиетата на много известни художници. Също така тук е сниман филмът „Невероятната съдба на Амели Пулен“. Югоизточно по хълма е квартала на червените фенери – Пигал. Място, което ще ви привлече вниманието и ще искате да посетите при следващата ви почивка в Париж.

Градините Тюйлери

Градините Тюйлери (Jardin des Tuileries) са приятно място за отмора в района на Лувъра. Те са една от най-посещаваните дестинации при екскурзия или почивка в Париж.

Представляват национален исторически паметник от 1914 г. и обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Градините са създадени през 16-ти век, благодарение на „каприз“ на Катерина де Медичи, която след построяването на едноименния дворец поискала място за развлечения, церемонии и банкети.

Дворец Тюйлери е използван за резиденция на френските крале, а градините са били запазени само за кралските особи и техните приближени.

След пожар през 19-ти век, в който двореца изгаря, градините са отворени за обществеността.

През 2024 г., Париж продължава да бъде една от най-магичните и вълнуващи дестинации в света. Ако търсите уникално пътешествие, нашата туристическа агенция ,,Тюркоаз Дриймс“ предлага ексклузивни пакети за екскурзии и почивка в Париж, град на светлините, изкуствата и романтиката.

Париж – градът на изяществото и романтиката, винаги предлага нещо уникално. С туристическите пакети на ,,Тюркоаз Дриймс“ преживейте една незабравима почивка Париж 2024 г., изпълнена с културни богатства, изискани вкусове и романтични моменти, които ще оставят впечатление за цял живот. Потопете се в сърцето на Франция и изживейте една незабравима почивка в Париж или посетете френската ривияера – Ница.

Контакти
Социални медии:
Copyright 2017 – 2024 © Всички права запазени.
Този уебсайт използва бисквитки.
Close
Call Now Button