Почивка в Кайро

На една неповторима почивка в Кайро

Кайро е столицата на Египет. С население над 9 милиона души (2017), а с предградията – около 17 млн. души (2009) Кайро е най-големият метрополис в Близкия Изток и Арабския свят, един от най-големите в Африка и 15-ият по големина в света.

Като главен стопански, административен, културен и туристически център, в Кайро има много правителствени офиси, учреждения, бизнес центрове, хотели. Той е и административен център на мухафаза Кайро. Определян е като глобален град от категория „Бета +“.

Кайро е свързан с историческото наследство на Древен Египет, като в близост до него са разположени Пирамидите в Гиза и древният град Мемфис. Разположен край Делтата на Нил, съвременният Кайро е основан през 969 година от династията на Фатимидите, но на мястото на града са запазени останки от предишни периоди.

В продължение на столетия Кайро е център на политическия и културния живот в региона и е известен с прозвището „Градът на хилядата минарета“, заради множеството паметници на ислямската архитектура. Градът е средище на най-старата и най-мащабна филмова и музикална индустрия в Арабския свят и седалище на второто най-старо висше училище в света, университета „Ал-Азхар“.

Кайро се намира в северната част на страната, наричана и Долен Египет, на 165 km южно от Средиземно море и на 120 km западно от Суецкия залив и Суецкия канал.Градът е разположен на река Нил, непосредствено на юг от точката, в която реката излиза от обградената с пустиня долина и се разклонява в своята делта.

Градската агломерация на Кайро се разпростира от двете страни на реката, но самият град е разположен на нейния източен бряг и на два острова, като общата му площ е 214 km². Северните и крайни източни части на Кайро, както и множеството предградия и сателитни градове, се развиват от края на 20 век в резултат от бързия растеж на града. Западният бряг на Нил, урбанистично интегриран с града, е част от град Гиза, който има население около 2,7 милиона души.

Климат:

Кайро е разположен на 30° северна ширина и се намира на южната граница на субтропичния пояс. Зимата в града е топла, лятото – горещо, като температурите често превишават 40 °C. През зимните дни температура обикновено превишава 20 °C, но през нощите спада до 10 °C, в отделни нощи – до 5 °C, като много рядко има слана.

Тъй като градът се намира близо до пустинята Сахара, валежите са много редки (сух климат), но ако падат, то те са доста силни и понякога причиняват наводнения. Годишните валежи са 24,9 mm, което прави Кайро един от най-сухите градове в света.

Какво ще ви предложи една почивка в Кайро?

Смятан дълго време за съкровището на Ориента, Кайро е космополитен град, който поставя една до друга различни култури. Това е град, потопен в древната цивилизация на фараоните. Изпълнен е с история на християнската и ислямската култура.

Великите пирамиди в Гиза са най-известната забележителност в Кайро, но тук има още много интересни неща, които да видите: от джамиите на ислямския Кайро, до църквите на коптския Кайро (коптите са местните православни християни), както и еврейското общество. Сега е моментът да разгледате всички наши оферти за почивка в Кайро.

Центърът на Кайро е на площад Тахрир, който е разположен по протежение на източния бряг. Център на туристическата дейност, обширният и открит площад съдържа множество забележителности, сред които Египетският музей, седалището на Арабската лига и модерната джамия Умар Макрам. Основната пътна артерия на Кайро – Корниш – се простира от север на юг по протежение на източния бряг на Нил. Наблизо се намира тясната ивица земя, известна като Градина Сити, един от по-новите жилищни райони на града.

В столицата, може да се види не толкова известен, но не по-малко интересно в Кайро цитадела. Това е най-старият замък в света. На площта, заета от цитаделата, музеи, дворцови комплекси, джамии. Тук небето се разкъсва раздвоен AlAzhar минаре, джамия построена през 10-ти век.

Дворецът Абдийн в Кайро е сам по себе си доста интересно място. Поглед към двореца Абдийн събужда в човек усещане за строгост, лъхаща от сградите му. За проектирането на двореца Абдийн са привлечени френски архитекти, чиито замисъл изгражда сградата в неокласически стил без особено изящество на линиите.

През 1874 г. е отрязана лентата и в Кайро вече се намира резиденция на египетските кедиви. През 1952 г. се заражда революции, чийто резултати изпращат в изгнание последният крал Фарук и решават съдбата на двореца Абдийн – той е превърнат в работно място на държавни служители. Най-големите зали от палата са запазени за аудиенция на държавните глави.

Египетският музей в Кайро, столицата на Египет, е най-голямото в света хранилище на предмети на древноегипетското изкуство. Неговата колекция наброява около 120 хиляди експоната от всички исторически периоди на Древен Египет. Сградата на музея е разположена в центъра на града на площад Тахрир и е построена през 1900 г. в неокласически стил по проект на френския архитект Марсел Дюнон. Откриването на музея е през 1902 г.

През 2024 г.,нашата туристическа агенция ,,Тюркоаз Дриймс“ ви кани да се потопите в богатството на този град, предлагайки изключителни екскурзии и почивка в Кайро.

Кайро, със своята история и съвременни атракции, е уникално място за почивка. Нашата туристическа агенция „Тюркоаз Дриймс“ ви предоставя възможността да преживеете всичко, което този град има да предложи. Запазете вашата почивка в Кайро 2024 г. и се насладете на вълнуващо пътешествие.

А сега можете да разгледате и други наши оферти за екскурзии и почивки в  Шарм ел Шейх, Хургада, Марса Алам и още много!

Контакти
Социални медии:
Copyright 2017 – 2024 © Всички права запазени.
Този уебсайт използва бисквитки.
Close
Call Now Button