Почивка в Пулия

Една незабравима почивка в Пулия

Пулия е едно райско кътче на Италия, което привлича туристи със своите зашеметяващи природни красоти, богата история и вълнуваща култура. Ако сте в търсене на истинско приключение и почивка, които ще ви накарат да се влюбите в италианския образ на живот, почивка в Пулия е точният избор за вас. И тук нашата туристическа агенция Тюркоаз Дриймс ви предлага перфектната комбинация от ексклузивни екскурзии и незабравими преживявания и почивка в Пулия. Мастото е разположено в южната част на Италия и е обширна област със зашеметяващи брегове, белоснежни плажове и голямо разнообразие от исторически градове и села. 

Пулия е административен регион в Югоизточна Италия. Заема площ от 19 358 км². Административен център е град Бари. Пулия (на италиански Puglia, на английски Apulia) е регион в Южна Италия, чиито брегове се мият от Адриатическо и Йонийско море, а част от сушата формира така наречения “ток на Ботуша”. Главен град на Пулия е Бари. 

Климат:

Климатът в Пулия, е средиземноморски, който обикновено се характеризира с меки зими и горещи, сухи лета. Ето някои общи характеристики:

  • Зима (декември – февруари): Зимите в Пулия са обикновено меки и влажни. Средните температури често са над 0 градуса Целзий.
  • Пролет (март – май): Пролетта е свежа и постепенно става по-топла. Този период е обикновено с по-влажно време.
  • Лято (юни – август): Лятата са горещи и сухи, като средните температури често достигат над 30 градуса Целзий. Може да има и периоди с високи температури.
  • Есен (септември – ноември): Есента е приятна и по-хладна от лятото, но все още топла. Времето става по-влажно.

Регионът е разделен на шест провинции: Бари (столица на региона), Бриндизи, Фоджа, Лече, Таранто и наскоро създадената провинция Барлета-Андрия-Трани. Районът около Лече и най-южният край на „петата“ се нарича Саленто. Апулия граничи с областите Кампания, Молизе и Базиликата. Най-известният обект в Базиликата – пещерният град Матера, се намира близо до границата с Пулия и е добро допълнение към обиколката в този регион по време на вашата почивка в Пулия.

В Пулия ще намерите бели градове, тесни улички, висящо пране по китните балкони, барокови катедрали, селски къщи, семпла и вкусна храна, пекарни и маслинови гори.

Най-впечатляващата туристическа атракция на Пулия – поради своята уникалност – е районът на трулите около Алберобело (обект на световното наследство на ЮНЕСКО). Труло е обикновена сграда със стени от сухи камъни и куполообразен покрив, увенчан с конус. Те са разпръснати из зелената долина Valle d’Itria, а в Алберобело големите групи от белосани трули създават необичайна и запомняща се гледка. В по-изтънчен стил е и Лече, град, известен с бароковата си красота: целият в златни камъни и елегантна архитектура от XVII в. с множество херувими и зеленина.

Като цяло по-малките градове на Пулия и провинцията са по-добри дестинации за почивка от големите пристанищни градове. Мартина Франка, Локоротондо, Чистернино и Остуни са живописни градове на хълмове, разпръснати из долината на Итрия.

Днес Пулия е една от най-атрактивните туристически дестинации, заради своите древни градове, носещи следи от своето минало на множеството завоеватели, минавали по тези земи. Област с различни култури и архитектурни забележителности, които днес впечатляват и най-големите пътешественици.

Алберобело е град в регион Пулия с уникална атмосфера, за която основно допринасят причудливите къщи с каменни покриви, наречени трули. Историята на трулите е интересна и датира още от XV век, когато бил Неаполитанското кралство, в което бил градът, наложило нов данък, с който трябвало да се облагат всички нови постройки.

Местните феодали, които властвали над Алберобело, измислили хитър начин да заобиколят данъка – да наложат всички нови постройки да се строят “на сухо” без никакъв хоросан, за да могат да “минат” като временни и да бъдат лесно разрушавани ако се наложи. Жителите устоновили, че най-лесният начин да се строи по този начин е с каменни самоподдържащи се покриви във формата на конус.

Бари, разположен на брега на Адриатическото море в региона Пулия, е град с богата история, зашеметяващи пейзажи и аутентичен южноиталиански шарм. Този магичен град съчетава италианския стил със средиземноморската енергия, като привлича посетители с уникалната си атмосфера и културно наследство и е задължителен за посещаване по време на почивка в Пулия

Бари е един от най-старите градове в Италия, с корени, които се губят в древността. Това е една неизбежна дестинация по време на почивка в Пулия. Историята му се преплита с митове и легенди, а старият град съхранява архитектурни богатства от различни периоди. Градът се гордее със своята катедрала, посветена на Свети Николай – популярен светец в християнската традиция.

Катедралата на Свети Николай е едно от най-впечатляващите сгради в Бари. Създадена през 12 век, тя е свидетел на вековния процес на промяна и еволюция. Интериорът й притежава стойностни произведения на изкуството и реликвии, които привличат хиляди посетители годишно.

Бари, със своята богата история, културно разнообразие и прелестна природа, представлява истинско съкровище в сърцето на Пулия. Този град излъчва неповторим италиански шарм, който привлича туристи от целия свят, предоставяйки им възможност да се потопят в богатствата на миналото и да се насладят на енергията на съвременността.

Остуни е ,,белия град“ на Пулия. Ще го видите отдалеч и ще ви плени от пръв поглед – Белият град. Наричат го така, заради разкошните средновековни сгради от бял мрамор – ослепителни на фона на трите зелени хълма, между които е разположен Остуни. Остуни е малък, сгушен между три хълма на „тока“ на Ботуша. „Белият град“ впечатлява със средновековната си архитектура, белия камък, средиземноморския полъх и лазурните плажове.

Градчето е едно от най-красивите в Южна Италия. Чаровното бижу крие в себе си хиляди тесни улички, романтични вити стълбища, красиви алеи, арки, забележителности и много история.

Лече- перлата на барока в Пулия е един от  най-големите и красиви градове на област Пулия, известен с великолепните си барокови фасади и очарователни тесни улички. Скътан в „тока на италианския ботуш“, историческият център на града е малък, но пълен със скрити, типично италиански местенца.

Полиняно а Маре

Полиняно а Маре е може би най-сниманото място в цяла Пулия. Това е и една от най -красивите дестинации в Южна Италия. Ако искате даоставите частица от сърцето си в Италия, посетете Полиняно а Маре. Курортно селище край Бари, определяно като перлата на Адриатическо море. Въпреки малките си размери, Полиняно а Маре е наситено с прекрасни плажове, невероятни гледки и очарователни истории. Това място гали всички сетива и споменът за него се връща често, дълго след като сте го напуснали. То е идеално за почивка.

Матера, намираща се в региона Пулия, е един от тези уникални градове, чиято красота и история са въплетени в скалите и пещерите на околните хълмове. Този аутентичен град изпълнен с архитектурни богатства и природни чудеса привлича посетители със своята мистична атмосфера и старинен шарм.

Матера е населена от хилядолетия и едно от най-старите постоянно обитавани места в света. Селището се въздига от скалите и разгъва своята история в тесните улици и плътни къщи. Известен със своята историческа стойност, Матера е включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Една от основните атракции в Матера са пещерните жилища, издълбани в скалите. Тези уникални домове са сред най-старите обитавани обекти в света и днес представляват архитектурно чудо. Пещерните жилища са символ на иновацията и адаптацията към природните условия.

Посетителите, които се отправят към Матера, ще се потопят в свят на вълшебство, заплетен в скалите на времето. Този град, изпълнен с древна мъдрост и елегантност, предоставя неповторим опит за всеки турист, който иска да открие уникалния характер на южната италианска провинция Пулия.

Не се чудете, а си направете едно незабравимо изживяване в този рай на Италия. Подарете си почивка в Пулия 2024 г. с нашата туристическа агенция ,,Тюркоаз Дриймс“.

Можете също да разгледате офертите ни за ВенецияРим, Сицилия , Тоскана и Флоренция.

Контакти
Социални медии:
Copyright 2017 – 2024 © Всички права запазени.
Този уебсайт използва бисквитки.
Close
Call Now Button