Почивка в Гърция

Една незабравима почивка в Гърция

Гърция, държавата на древните богове и богатата история, продължава да бъде една от най-предпочитаните дестинации за почивка през 2024 г.. Със своите кристално чисти плажове, вълнуващи археологически обекти и изискани курорти, почивка в Гърция предлага неповторимо преживяване за всеки турист. Ако търсите идеалното място за почивка през този сезон, разгледайте предложенията на нашата туристическа агенция „Тюркоаз Дриймс“.

Гърция е държава в Югоизточна Европа, заемаща най-южната част на Балканския полуостров. Граничи с Албания, Северна Македония и България на север, с Турция на изток, със Средиземно море на юг, с Йонийско море на запад, а между континенталната част и някои от островите са разположени Егейско и Критско море. Площта ѝ е 131 475 km², от които 130 335 km² суша и 1140 km² водна площ.

На територията на Гърция се е развивала древногръцката цивилизация, която се счита за люлка на Западната цивилизация и за родина на демокрацията,европейската философия, литература и драма, редица математически принципи, първите монети и Олимпийските игри. 

Море в Гърция

Гърция е разположена в Европа, в южната част на Балканския полуостров. Основната част от територията ѝ се състои от планински земи, издадени в морето на юг от основната част на Балканския полуостров, завършващи с Пелопонеския полуостров. Последният е разделен от сушата посредством Коринтския канал, както и Патраският, Коринтският и Саронският заливи. Поради разчленения характер на бреговете и множеството острови, Гърция има 12-ата най-дълга брегова линия в света с дължина от 13 676 km. Сухоземните ѝ граници възлизат на 1228 km – 494 km с България, 282 km с Албания, 246 km със Северна Македония и 206 km с Турция. Общата площ на Гърция е 131 957 km². Страната е разположена между 34° и 42° с.ш. и 19° и 30° и.д.

Гърция има голям брой острови – между 1200 и 6000 в зависимост от дефиницията, от които 227 са населени.Най-големият от тях е Крит, следван от Евбея, Родос и Лесбос. Островите са групирани в няколко големи архипелага – Арго-Саронски около Атина, Цикладски острови в централно Егейско море, Северноегейски острови около бреговете на Турция, Додеканези между Турция и Кипър, Северни Споради около бреговете на Евбея и Йонийски острови в Йонийско море.

Около 80% от територията на Гърция се състои от планини и хълмове, което я прави една от държавите с най-много планини в Европа. Най-високият връх е Митикас (2917 m) в планината Олимп. На запад се намира планината Пинд, която е естествено продължение на Динарските планини. Най-високият ѝ връх е Смоликас (2637 m). Пинд се простира и на юг, през централен Пелопонес, продължава по островите Китера и Антикитера и завършва на остров Крит. Върховете по тези острови преди много години са били част от планини, които са потънали в морето. В североизточна Гърция се намира южният дял на Родопите. Тази част от страната е покрита и с гъсти гори.

Климатът е субтропически или също средиземноморски. Зимата е хладна и влажна, а лятото е горещо и сухо.

Екскурзия до Гърция

Гърция привлича туристи с разнообразието си от митични острови, антични руини и съвременни курорти. Вкусовете на гръцката кухня преплитат в едно аромата на средиземноморието с продуктите на балканската трапеза. Съвременната кухня на гърците включва задължително основните за тях продукти – зехтин, маслини, сирене, домати, патладжан, тиквички, кисело мляко, босилек, билки, риба, зърно и хляб. Типично за основните ястия в гръцката кухня е комбинацията на сладки подправки с месо, като например добавянето на канела и карамфил в яхнии. Сега е точният момент да разгледате нашите оферти за почивка в Гърция.

Друг отличителен белег на гръцката кухня е силният аромат на ястията, постигнат с характерните за средиземноморието риган, чесън, копър, лук, босилек, мента, дафинов лист и мащерка. Ястията с говеждо месо се срещат по-рядко в гръцката кухня, но затова пък тя е богата с рибни рецепти, а също и с разнообразни видове сирена – Feta, Kasseri, Kefalotyri, Graviera, Anthotyros, Manouri, Metsovone и Mizithra. Безспорно обаче най-отличителен вкус на гръцката кухня придава зехтинът, произведен от маслиновите дръвчета, отглеждани в целия регион. Той присъства както в салатите, така и в почти всички останали ястия от гръцката кухня.

Атина е столицата на Гърция и е известна със своята древна история. Градът е дом на емблематичния Акропол, цитадела на върха на хълм, в която се помещават няколко древни сгради, включително Партенона. Други популярни забележителности в Атина включват Националния археологически музей, Древната агора и храма на Зевс Олимпийски.

Санторини е живописен остров, разположен в Егейско море. Известен е със своите зашеметяващи залези, варосани сгради и красиви плажове.  Други популярни атракции на острова включват древните руини на Акротири, Червения плаж и плажа с черен пясък на Периса.

Крит е най-големият остров в Гърция и се намира в южната част на Егейско море. Островът е дом на няколко древни руини, включително минойския дворец на Кносос, който датира от 2000 г. пр.н.е. Други популярни атракции на острова включват венецианското пристанище в Ханя и манастира Аркади. 

На почивка в Гърция

Гърция е страна, която предлага за всеки по нещо. Ако сте я посещавали най-вероятно вече го знаете. От древни руини до зашеметяващи плажове, има всичко, от което имате нужда. Почивка в Гърция никога не е лоша идея. Независимо дали се интересувате от история, култура или природна красота, Почивка в Гърция е дестинация, която няма да ви разочарова.

Неслучайно Гърция е сред най-препоръчваните и най-предпочитаните туристически дестинации. Тя предлага исторически забележителности, красиви острови с прекрасни плажове и възможности за всякакъв вид развлечения и отдих. Много са местата, които ще ви впечатлят.

Възползвайте се сега и си подарете една незабравима почивка в Гърция 2024 г.. Нашата туристическа агенция ,,Тюркоаз Дриймс“ ще направи вашата екскурзия незабравима. Очакваме ви в Гърция, където мечтите стават реалност!

Също така можете да разгледате други оферти за екскурзии в  Италия, Испания, Турция, Франция и Албания  и още много в нашия сайт!

Контакти
Социални медии:
Copyright 2017 – 2024 © Всички права запазени.
Този уебсайт използва бисквитки.
Close
Call Now Button