Почивка в Мармарис

Време е за една неповторима почивка в Мармарис

Мармарис е един от най-оживените градове и важен курортен и пристанищен град на егейското и средиземноморското крайбрежие на Турция, където целият курортен живот протича не между стените на хотелите, а на улиците, на прекрасната крайбрежна ивица, в кафенетата на открито, в ресторантите, баровете и дискотеките. Най-знаменитите от тях се намират на Bar Street-улица с повече от 40 дискотеки и барове една до друга, която не стихва до 5 часа сутринта.

Това е един от най-популярните курорти в Турция заедно с Анталия, Фетие и Бодрум.

Населението му около 31 хил. жители (2002), но през лятото заедно с курортистите градът с прилежащия район събира над 400 хил. души.
Не е изяснено точно кога е създадено селището, но данните показват, че към 6 век пр.н.е. селището е било познато под името Фискос, част от Кария. Градът е бил част от Римската империя, по-късно Византия. В началото на 16 век се разгарят ожесточени битки между османците и рицарите кръстоносци за контрол над града и близките острови Додеканези.

Замъкът в Мармарис е възстановен през 1522 от османския султан Сюлейман. Под егидата на Министерството на културата крепостта е била преобразувана в музей. Има седем галерии, от които най-голямата се използва като изложбена зала и дворът е украсен със сезонни цветя. 


Мармарис е един от най-известните турски курорти. Един от най-лазурните и приятни за почивка квартали на Мармарис е „Ичмелер“, намиращ се на 8 км. от центъра на града. В него има много хотели и живописно сливане на планина с море и страхотни гледки. Този квартал е богат на магазини екзотична природа (бял и розов зокум), различни видове палми, портокалови дръвчета. В превод името му означава „изгубен рай“ и това като че ли е истина: тук има широки пясъчни плажове, зелени планински хълмове, вода чиято кристална чистота се дължи на вливащите в морето планински извори.

Атмосферата може да се определи най-точно като „вилна“: тук е пълно с цветя, малки кафенца и симпатични малки хотелчета. Побързайте да разгледате всички наши оферти за почивка в Мармарис.


Климат:


Мармарис
има средиземноморски климат и се характеризира с горещо лято и мека зима. През летния сезон температурите могат да достигнат 45 °C. Зимите са предимно дъждовни. Годишните валежи могат да достигнат 1181.8 милиметра. Много туристи избират да почиват в Мармарис през септември и октомври.

Какво ще ви предложи една почивка в Мармарис? 


Мармарис, разположен в южната част на Турция, предлага на посетителите си една уникална комбинация от блясък, природа и култура. Този прекрасен курортен град на брега на Средиземно море привлича туристи със своите кристални води, живописни плажове и богато културно наследство.

Историческото наследство на Мармарис е впечатляващо. Градът е дом на старинни замъци, като замъка Мармарис, откъдето се открива невероятна гледка към града и пристанището. Посетителите могат да се потопят в културната атмосфера, обикаляйки тесните улички на Стария град и разглеждайки архитектурните бижута от Османската епоха.

Къпането в турска бяна (хамам) е истинско преживяване, когато го направите в автентична среда. Хамамът в Мармарис се намира зад джамията на пазара. Обикновено мъже и жени се къпят отделно, но за туристи се правят изключения. Мармарис е прекрасно място и за любителите на приключенията и природата. Само на 6 км от пристанищния град се намира националният парк Мармарис. Той представлява крайбрежен участък с много видове растения и животни, а най-добрият начин да го разгледате е да се качите на лодка. Други варианти за разходка из парка са обиколка с джип, ATV или конна езда.

Един от най-лазурните и приятни за почивка квартали на Мармарис е „Ичмелер“. Името на намиращият се на 8 км. от центъра на града квартал означава „изгубен рай” и това никак не е случайно или неподходящо. Влизайки в този квартал, човек потъва в живопистта на уникалното сливане на планина с море. В този квартал на Мармарис е наситено с магазини, екзотична природа, различни видове палми, портокалови дръвчета, цветя, малки кафенца и симпатични малки хотелчета. Освен това в тази част на града има широки пясъчни плажове, зелени планински хълмове и кристално чиста морска вода.


Дълбоко обграден с палми бар, пълен с кафенета, ресторанти и барове по цялата си дължина, тесния плаж на Мармарис се състои от вулканичен пясък и камъчета.


Забележителности:

Крепостта в Мармарис

Малката крепост, намираща се на пристанището, е построена през 1522 г. Днес е възстановена и си заслужава да я разгледате, дори само заради гледката, която се разкрива към Мармарис. В музея на крепостта има древни предмети и средновековни оръжия.

Карийски скални гробници 


Предлагат се разходки с моторни лодки по река Делян, от където се разкрива гледка към величествените Карийски гробници, издълбани високо в скалите. Гробниците удивяват със сложната си орнаментика и са истински шедьоври на античното изкуство. С цел да се съхранят за бъдещите поколения, се разрешава само разглеждането им от лодка. 

Островът на Клеопатра

Това е едно от еднодневните пътувания, които може да предприемете, докато сте на почивка в Мармарис. До острова, разположен в залива Гекова, се стига с лодка. Ще ви очарова красотата на това райско кътче – перфектен плаж, прозрачна вода и кристален бял пясък. До плажът се намират римски останки – амфитеатър, кули и останки от църква, които били разрушени при земетресение. Интересна е историята на пясъка, който най-вероятно бил докаран от Червено море в Египет по заповед на Марк Антоний специално за Клеопатра, защото според легендата тя отказвала да стъпи на земя, която не е египетска.


Замък Мармарис


Днешните постройки на замъка са дело на османския султан Сюлейман, който го възстановява през 1522 г. В момента той е музей, а дворът му е изпълнен с красиви цветя.

Смята се, че името на курорта идва от една куриозна случка, свързана с калето. Султанът наредил на четирима архитекти да изградят голяма крепост, но когато пристигнал на място, открил малък замък. Той наредил „Мимар ас”, т.е. „обесете архитектите”.

Пристанището в Мармарис


Ако сте тръгнали на екскурзия в Мармарис, а не в близките градчета, няма как да пропуснете пристанището на града. За разлика от други места, пристанището в Мармарис е отправна точка за много специални изживявания – т.н Сини круизи. Луксозни лодки и яхти от всички модели, както и круизни кораби, акостират и тръгват за приключения от там.

На специален фокус е годишната „Международна състезателна седмица в Мармарис“, където около 1000 участници се състезават един с друг със своите плавателни средства. Между другото, по това време крайбрежието на турското Егейско море все още се радва на приятните 25 градуса по Целзий – идеално време за състезание с лодка или романтична разходка в пристанището.


Мармарис е един от най-красивите пристанищни градове в област Мугла. За него се казва, че е перлата на Тюркоазеното крайбрежие! Мармарис е популярна дестинация за романтична, семейна и почивка с приятели. Потопете се в това райско кътче в Турция и си подарете една незабравима почивка в Мармарис 2024 г..

Нашата туристическа агенция ,,Тюркоаз Дриймс“ ще се погрижи вашата почивка да бъде незабравима. Подарете си едно необикновено изживяване в Турция, а благодарение на нашата туристическа агенция ,,Тюркоаз Дриймс“ще посетите най-удивителните места и почивка в  Мармарис.

Контакти
Социални медии:
Copyright 2017 – 2024 © Всички права запазени.
Този уебсайт използва бисквитки.
Close
Call Now Button