Почивка в Анталия

Една незабравима почивка в Анталия

Анта̀лия е град на средиземноморското крайбрежие на Турция и пети по големина в страната, административен център на едноименния вилает Анталия. Анталия е един от най-важните центрове в региона. Градът е разположен между планина и средиземноморското крайбрежие. Районът е изпълнен с множество археологически и исторически обекти, които предлагат чудесни възможности за туризъм от всякакъв вид. Туризмът е основно перо в икономиката на Анталия и региона. Международното летище на курортния град е една от портите на Турция за развитие на международния туризъм. Поради тази причина, почивка в Анталия е един най-добрите възможности заедно с Бодрум, Фетие и Мармарис. Населението на града през 2014 г. е 1 203 994 жители, а на метрополния регион – 2 222 562.

Анталия е основан през 159 г. пр. Хр. от Атал II Филаделф, царят на Пергамон. През 133 г. пр. Хр. Атал II кръщава града на себе си, Аталея (на старогръцки: Ἀττάλεια). Това име, все още използвано на гръцки, по-късно еволюира на турски като Адалия и после като Анталия. През ХІV век мароканският пътешественик Ибн Батута пише, че „Анталия, най-красивият град“, е завладян от римляните и става зимна резиденция на император Адриан.

Анталия е живописен град, заобиколен от високи планини и от Средиземно море. Притежава красив плаж. Районът на града е изпълнен с множество археологически и исторически обекти. Градът е един от важните центрове на така наречената Турска ривиера. Сега е моментът да разгледате и да изберете най-подходяшата за вас оферта за почивка в Анталия.

Анталия е една от водещите туристически дестинации в Средиземноморието и в света, като градът е дом на множество известни забележителности. Анталия привлича 30% от чуждестранните туристи, посещаващи Турция като за 2019 г. туристите достигат 2.3 млн души. За Анталия и прилежащите ѝ курортни градчета като Калкан, Каш, Кемер, Лара, Белек, Сиде, Алания Ататюрк възкликва „Несъмнено Анталия е най-красивото място в света.“ 

Климат:

Анталия има горещ летен средиземноморски климат или „влажен“ сух летен субтропичен климат. Характерно е горещо, сухо лято и мека, дъждовна зима. Докато дъждовните периоди са чести през зимата, Анталия е много слънчева, с над 300 дни слънчева светлина годишно. Най-високата рекордна температура на въздуха е била 45,4°C на 1 юли 2017 г., като средно достига 34,4°C, а най-ниският рекорд е за -4,6°C през февруари, когато обичайната ниската средна стойност е само 6,1°C. Средната температура на морето варира между 16°C през зимата и 27°C през лятото.

 

Какво ще ви предложи една незабравима почивка в Анталия

Въпреки че архитектурното наследство датира още от елинистичните времена, повечето известни исторически обекти в Анталия са от средновековния селджукски период, с редица джамии, караван-сараи, турски бани и гробници, придаващи на града турско-ислямски характер. 

Днес курортът е смесица между модерен метрополис и старомодно малко градче. В Калейчи (старият квартал на Анталия), туристите могат да усетят истинската Анталия. Това е оазис с малки джамии и реставрирани дървени османски къщички. Пристанището на Анталия е прекрасно място за почивка и отмора, можете да се наслаждавате на прекрасната гледка и лодките в някое от множеството уютни кафенета и барове.

Турската кухня е смесица от обикновена храна, византийски лукс и пресни сурови съставки, затова неслучайно се смята за една от най-добрите в света. Като за начало на вечеря се сервират ракия и мезета. След това винаги има кебап или кюфтета. Най-популярната супа е телешко шкембе чорба. Морската храна също е доста разпространена.

Aнтaлия e извecтнa c пpeĸpacнитe cи плaжoвe. Гopeщoтo cлънцe и тoплитe, чиcти вoди нa Cpeдизeмнo мope пpaвят Aнтaлия идeaлнa дecтинaция зa любитeлитe нa плaжния peлaĸc. 

В Анталия има 11 музея. Музеят в Анталия, Археологическият музей в Алания и Музеят в Сиде представят артефакти от древността. Музеят Икале в Алания предлага артефакти от периода Селджук. Музеят в Анталия на Мустафа Кемал Ататюрк съдържа експонати от Република Турция.

Най-отличителната атракция на Анталия е Yivli минаре, която е построена от селджукски султан Аладин Kikubadom (1219-36). Минаре – типичен пример за селджукски архитектура с квадратна основа и осмоъгълен пиедестал. Джамия на 14-ти век все още се използва и до днес.

Старият град на Анталия е красива смесица от древни сгради и реставрирани османски къщи. Всяка калдъръмена пътека там води до хълм, откъдето се открива прекрасна гледка към величествения град. Ще се наслаждавате на невероятните земните красоти.

Адриановата порта е монументална римска порта в сърцето на Анталия. Тя символизира входа към стария град и предлага поглед към богатата история на региона. Тази емблематична структура е построена в чест на император Адриан. Тя е свидетелство за римското присъствие в района.

Една от отличителните черти на Адриановата порта е нейният впечатляващ размер и величие. С високи колони и триумфална арка тя е една от най-разпознаваемите забележителности в Анталия. Посетителите могат да преминат през портата и да си представят живота в града по време на римското владичество.

Водопадът Дюден е една от най-емблематичните забележителности в Анталия. Те са задължителни за всеки, който иска да избяга от шумния град и да се потопи в природата. Този зашеметяващ водопад се спуска каскадно от скала в Средиземно море. Той предлага спиращи дъха гледки.  

Алания е едно от най-популярните туристически места в Анталия, което привлича посетителите с богата история, изящни плажове и активен нощен живот. Тук може да се насладите на пълноценна почивка, наситена с много красота и култура.

Плажовете на Алания са просторни и покрити със златист пясък, а водата е изключително чиста. Лифтът, който минава над града, разкрива уникални гледки към плаж Клеопатра – един от най-известните и посещавани в Турция, за които се носят легенди. Освен това, близостта до гората допълва красотата на природния пейзаж.

Анталия, със своите богатства на природа, история и гостоприемство, е изключителна дестинация за почивка. С туристическа агенция като „Тюркоаз Дриймс“, вашият престой в този турски рай ще се превърне в истинско приключение, пълно с незабравими моменти и удовлетворени туристически очаквания. Почивка в Анталия е перфектният избор за тези, които искат да се насладят на слънцето, мекия пясък и безпроблемната атмосфера на турското крайбрежие. Потопете се в този рай в Турция и си подарете една незабравима почивка в Анталия 2024 г..

Контакти
Социални медии:
Copyright 2017 – 2024 © Всички права запазени.
Този уебсайт използва бисквитки.
Close
Call Now Button