Почивка в Стокхолм

Една незабравима почивка в Стокхолм

Стокхолм, столицата на Швеция, е прекрасен град, обединяващ богата история, модерен дизайн и природни красоти. Той е и първи по брой на население в Швеция. Стокхолм е община, като населението на вътрешната част от града е 1 372 565 души, а заедно с покрайнините и окръга – 1 823 210 души.

В Стокхолм са разположени шведското правителство и шведският парламент. В града се намира и резиденцията на държавния глава, крал Карл XVI Густаф.

Наричат Стокхолм „Скандинавската Венеция“, тъй като 30% е обграден от вода. Това е и най-екологичната и чиста столица на скандинавските страни. Въздухът е изключително чист, транспортът основно се движи на биогорива или чрез електричество. 

Градът е разположен на над 20 острова и на бреговете на архипелага там, където езеро Меларен се допира до Балтийско море. На практика центърът на града е разположен на вода. Сега е моментът да разгледате нашите оферти за почивка в Стокхолм.

Климат:

Стокхолм, като част от Северна Европа, има типичен северен климат, който се характеризира със студени зими и относително хладни лета. 

        •Зима (декември – февруари):

 • Зимите в Стокхолм са студени, с температури, които често падат под нулата.
 • Снегът е обичаен и може да покрие града през зимата.
 • Дневните температури се движат в средностатистическите стойности от -1°C до -6°C.
 • Пролет (март – май):
  • Пролетта пристига постепенно, с повишаване на температурите.
  • Дневните температури обикновено се движат между 5°C и 15°C.
  • Времето става по-слънчево, и природата започва да се пробужда.
 • Лято (юни – август):
  • Лятото е по-хладно в сравнение с някои други европейски градове, но и затова е доста подходящо за почивка в Стокхолм.
  • Дневните температури варират обикновено между 18°C и 25°C.
  • Дъждът е възможен, но лятото е по-сухо от другите сезони.
 • Есен (септември – ноември):
  • Есента в Стокхолм е прохладна, с падащи температури.
  • Дневните температури понякога са между 5°C и 15°C.
  • Есента е с временно изменчиво време, като дъжд и вятър стават по-чести.

Стокхолм, без съмнение е една от най-красивите столици в света. Старата част на града е особено живописна, а разходката из градските плавателни канали и паркове е наистина славен начин да прекарате едноседмична почивка. Този прекрасен град със своя морски нрав и международен вкус е магнит както за имигранти, така и за туристи. Над 50% от населението на Стокхолм са имигранти. Стокхолм ще ви посрещне с многовековна история. Това е мястото, на което са родени и творили имена като Грета Габро, Ингрид Бергман, Астрид Линдгрен, Бьорн Борг, Алфред Нобел. Абба имат свой музей именно в Стокхолм.

В сърцето на Стокхолм се разстила старият град, Гамла Стан, със своите каменици, тесни улички и исторически площади. Тук, изпълнени с история и културни паметници, посетителите могат да прекарат часове в обикаляне, откривайки старинни църкви, музеи и традиционни скандинавски ресторанти. Стокхолм е обграден от вода и зеленина. Архипелагът предоставя възможности за круизи, риболов и романтични излети. Остров Дюрергарден, в центъра на града, е оазис от природа, където посетителите могат да се насладят на пикник и разходки сред зеленината.

Стокхолм е истинска гастрономична дестинация. Ресторантите предлагат богат асортимент от местни и международни кулинарни изкушения. Някои от тях са разположени в исторически сгради, като добавят допълнителен дух към гурме преживяването.

Забележителности:

Гамла Стан

Една от най-атрактивните забележителности на стария град Стокхолм е автентичният квартал Гамла Стан, разположен на остров Стадсхолмен. Известен е и като „Градът между мостовете“ , най-старата част на Стокхолм. Още през 12 век тук е построена крепост за защита от пиратите, а по-късно и град. Тук е бил първият кралски дворец на Швеция – замъкът „Трите корони“.
Запазени са тесните стръмни улички, покрити с павета (до края на 14-ти век дървени), няколко площадчета, историческият площад Сторторгет, занаятчийници, Кралският дворец, Финландската църква.

Кралският дворец

Кралският дворец е смятан за най-старият оцелял дворец в Швеция. По време на разкопките археолозите са открили първите дървени укрепления, датиращи от 10-ти век. Това е значимо доказателство за старостта на сградата и повлияло върху присъждането на титлата „Най-древната резиденция“.

Някои останки от стените на двореца, запазени до наши дни, са създадени в средата на XVI век. По това време сградата се нарича „Замъкът на трите корони“, а нейният собственик е Магнус Ериксън. Това необичайно име на двореца се дължи на факта, че Магнус притежава три царства: Швеция, Норвегия, Скане.

Замъкът Дротнингхолм 

Този замък е официалната рециденция на шведското кралско семейство.

Това е един от най-представителните замъци на територията на Швеция, като се намира на остров Ловон (Lovön) съвсем близо до столицата Стокхолм. Замъкът Дротнингхолм е включен със списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1991 година, най-вече заради величественият театър и т.нар Китайски павилион. Градините на двореца изключително много напомнят за тези във френското бижу във Версай, по чиито образец всъщност е издигнат целия Дротнингхолм.

Музеят на АBBA

Трудно е да се каже Швеция, без да се каже също ABBA. Емблематичната поп група, която беше активна от 1972 до 1982 г. и току-що се завърна, има свой собствен музей в Стокхолм.

Потопете се в музикално пътешествие с четиримата членове на групата; Агнета, Ани-Фрид, Бьорн и Бени. Слушайте и пейте заедно с добре познатите класики в студио. Вижте и пробвайте пищните сценични костюми. Научете повече за възникването на групата и се запознайте с историята на членовете на групата.

Членът на ABBA Бьорн Улвеус участва активно в по-голямата част от съдържанието в музея.

Градина Милс (Millesgarden)

Впечатляващ парк, направен на тераси, който включва най-известните скулптури на Карл Милс. В голямото студио може да видите оригинални отливки и инструменти, а в малкото – картини от Олга Милс и Анес Хаус, които показват напълно завършен дом с шведски дизайн, а вие сега имате възможността да го разгледате като изберете най-подходящата оферта за почивка в Стокхолм.

Fotografiska – музеят на фотографията в Стокхолм 

Fotografiska е стокхолмският музей на съвременната фотография и предлага смесица от различни изложби през цялата година. Комплексът включва кафене, ресторант, магазин и галерия, а от последния етаж може да се насладите на една от най-страхотните гледки към града.

В последните години броят на посетителите на музея нараства значително и в момента той е считан за едно от най-добрите места за фотография в света.

Стокхолм, със своя изискан стил, разнообразна култура и природни красоти, предлага на посетителите си неповторимо и незабравимо пътешествие. Без значение дали сте фен на историята, природата, изкуствата или модерния градски стил, Стокхолм има нещо за всеки вкус.

За тези, които търсят уникално северно приключение, почивка в Стокхолм е несравнимо пътешествие в сърцето на Скандинавия. „Tюркоаз Дриймс“ предоставя разнообразни пакети за почивка и екскурзии в Стокхолм, покриващи всички аспекти на пътуването. От разнообразни тематични обиколки до луксозни хотели, ние гарантираме комфорт и наслада на всеки турист.

Стокхолм предоставя уникален микс от история, природа и модерен стил, които правят града идеална дестинация за почитателите на културата и приключенията. Със сигурност, екскурзията до Стокхолм с нашата туристическа агенция „Тюркоаз Дриймс“ ще бъде несравнимо пътешествие, изпълнено с незабравими спомени.

Подарете си една незабравима почивка в Стокхолм или Копенхаген през тази 2024 г..

Контакти
Социални медии:
Copyright 2017 – 2024 © Всички права запазени.
Този уебсайт използва бисквитки.
Close
Call Now Button