Почивка в Тунис

На една неповторима почивка в Тунис

Тунис е държава в Северна Африка, населена предимно от араби. Има излаз на Средиземно море. Граничи с Алжир на запад и с Либия на юг и изток. Населението на Тунис е 11 708 370 души. Говорят предимно арабски език.

Тунис обхваща 163 610 km², което я прави най-малката държава в Магреб. На изток граничи с Либия, на запад с Алжир, на север и северозапад със Средиземно море. Релефът на Тунис е доста различен от обичайния релеф на региона. Страната има сравнително голяма брегова ивица (1298 km). 1/3 от площта на север е заета от най-източните разклонения на Атласките планини, съставени от платото Северен и Висок Тел и планинските вериги Северен и Сахарски Атлас.

Между планините в региона се намират плодородни долини и равнини. Най-високият връх е Джебел Шамби (1544 m), а най-ниската точка е пресъхващото солено езеро Ел Гарса (17 m под морското равнище). Средната надморска височина е около 700 m.

Пустинята Сахара, която се намира в южната част на страната, обхваща около 40% от територията на Тунис. Тесният Сицилиански пролив (183 km) отделя Тунис от Южна Европа. В непосредствена близост до брега се намират островите Джерба, Керкенна, Галит и др.

Климат:

Климатът на Тунис е повлиян от Средиземно море и от пустинята Сахара на юг. Той се състои от седем биоклиматични зони. В северната част на страната е субтропичен средиземноморски, а в южната – пустинен. Характерно за средиземноморския климат е меката влажна зима и изключително сухото и горещо лято.

Летният сезон се характеризира със сух климат и високи температури на юг, които варират в зависимост от местоположението, надморската височина и според близостта до морето. Средните температури за цялата страна варират от 12 °C през декември до 30 °C през юли. Страната се характеризира с голям брой слънчеви дни (около 3000 часа годишно). В Тунис са възможни големи температурни амплитуди, като в планинските райони през зимата живакът пада до 0 °C, стигайки до 50 °C през лятото в пустинните области.

Медината на Тунис е исторически квартал, намиращ се в стария град на столицата, като е едно от най-големите и най-добре запазените средновековни градски ядра в света. Разположен е на площ от около 270 хектара и е известен с традиционните къщи, магазини и пазари. Дългата история на това място може да се проследи чак от античността, когато районът е бил част от римската провинция на Африка.

През средновековието, когато Тунис е бил столица на династията Аглавиди, Медината е била изградена в настоящия си вид, като е била укрепена с високи стени и крепости. Днес, този район е една от най-важните туристически атракции тук. Най-забележителните атракции включват главната улица на града, музеи, катедрали, площади и крепости.

Една от най-известните забележителности е медресето Бардо, което е било изградено през 18-и век и днес е музей на ислямското изкуство. В Медината на Тунис също така може да се видят множество красиви къщи от 18-и и 19-и век, като например къщата Дар Бен Абед, която днес е открит музей.


Най-старата джамия в Медината на Тунис е джамията Ал-Зайтуна или „Маслиновата джамия“, за която се смята, че датира от VII или VIII век. Джамията Сиди Мехрез в Сук Еджадид, с характерните си бели куполи, е една от най-забележителните в Медината на Тунис и датира от 1675 г.

Малките дюкянчета с разнообразни занаятчийски изделия са на всеки ъгъл. Дворци, хамами и джамии са разпръснати навсякъде. Извън старата част не пропускайте да посетите националния музей Бардо, комплекс от вековни сгради, сред които и бейският дворец, който днес е превърнат в музей на древните мозайки. В него са разположени римски мозайки, които дават представа за древния северноафрикански живот. Изключително място, което наистина си заслужава.

Той е един от най-важните музеи в Средиземноморския басейн и вторият по големина на африканския континент след Египетския музей. Приютява най-голямата на континента колекция от старинни мозайки, за която се твърди, че е най-хубавата в света, както и с много добра колекция от колоритни и ярки стаути, барелефи и др.

Посетителите на музея могат да проследят историята на Тунис в продължение на няколко хилядолетия благодарение на голямото разнообразие от археологически находки. Разположен е в бивш дворец, построен през XIII век за Хафсидите. По-късно в резултат от дарение сградата е превърната в музей

На 10 километра от модерната столица Тунис се намират руините на древния Картаген, основан от финикийците и съществувал като основна политическа и икономическа сила в Средиземноморието. Картаген е предградие на днешната столица Тунис и едноременно с това древният град, който доминирал цяла Северна Африка. Разположен на идеално стратегическо място в североизточен Тунис, градът е основан от морските финикийци и се превръща в изключително проспериращ пристанищен град.

Днес останките от Картаген са част от световното наследство на ЮНЕСКО и включват театри, бани, частни жилища. Амфитеатърът на Картаген все още е действащ и всяко лято е домакин на музикален фестивал.

Столицата на Тунис – Тунис, е тази, която отразява най-добре блясъка и разнообразието на цялата държава. Съчетавайки традиция и модерност, Тунис е дестинация, която пленява със своите белези, разнообразие и гостоприемство. Почивка в Тунис предоставя уникално пътешествие във времето и културното разнообразие на региона. Тя привлича с историята си, архитектурата си и вкусовете на своята кухня. Подарете си едно незабравимо изживяване в столицата Тунис и си направете една незабравима почивка в Тунис 2024 г..

Нашата туристическа агенция ,,Тюркоаз Дриймс“ предоставя на своите клиенти уникална възможност да се потопят в туниския опит. Със специално изготвени туристически маршрути, по време на почивка в Тунис вие ще бъдете въведени в богатото историческо наследство, красивите архитектурни забележителности и безгрижната атмосфера на стария град.

Независимо дали търсите исторически артефакти, кулинарни изкушения или екстремни приключения, нашата туристическа агенция ,,Тюркоаз Дриймс’‘ ще ви насочи към най-добрите атракции и ще направи вашето пътешествие незабравимо.

Вашата почивка ще бъде още по-добра, ако се доверите на нашата туристическа агенция ,,Тюркоаз Дриймс“. Ние ще се погрижим вашата екскурзия и почивка в Тунис  да бъде едно незабравимо изживяване.

А сега можете да разгледате и други наши офери за почивка в Джерба, Хамамет и още много!

Контакти
Социални медии:
Copyright 2017 – 2024 © Всички права запазени.
Този уебсайт използва бисквитки.
Close
Call Now Button